Veteraanien perintö - Itsenäinen Isänmaa

Siviiliväestö

Siviiliväestön kertomuksia

- Rajakylistä tuli äkkilähtö

Anni Autio, o.s. Kolehmainen, Kuhmo

 

Se oli yhtä mylläkkää, kun sotilaita meni rajalle ja sieltä tuli siviiliväkeä pois ja kaikille piti olla ruokaa ja kahvia, viimeksi mainituille vaatteitakin, sillä monet olivat joutuneet lähtemään Kuhmon rajakylistä hyvin hätäisesti. Talvisota oli alkanut.

Lue lisää...

- Tolvajärvellä 1940

Lea Sutinen, o.s. Sulku

Lapsuuden kotini oli Laatokan Karjalassa, Impilahden Kitilässä, Sorvala-Salmi -maantien varrella. Valtakunnan rajalle oli matkaa noin 50 km.

Syksyn 1939 poliittinen tilanne huolestutti rajan rahvasta, vaikka kaiken aikaa toivottiin rauhallista ratkaisua. Samaan aikaan varauduttiin henkisesti pahimpaan mahdolliseen, sodan syttymiseen.

Lue lisää...

- Talvisodan evakuoinnit

Antti Henttonen

 

Historiassa vertaansa vailla oleva suoritus torjuntavoiton rinnalla
Talvisodan syttyminen yllätti monista ennusmerkeistä huolimatta Suomen kansan: Puna-armeijan ei uskottu hyökkäävän.

Lue lisää...

- Lähtö Viipurista evakkoon

Kalevi Marttinen

 

Olin noin 12-vuotias koulupoika ja istuin viipurilaisen koulun luokkahuoneessa toverieni kanssa. Oli syksy 1939. eikä sodanjulistusta Neuvostoliittokaan ollut tehnyt. Kesken tuntiamme kaupungin taivaalle ilmaantui punatähtisiä lentokoneita ja hälytysireenit alkoivat soida vaaran merkkiä. Syöksyimme koulun alustaan surmanlintujen jyristessä Viipurin yllä. Pommit alkoivat vinkua ja jyrähdellä kunnes "vaara ohi" merkki taas annettiin.

Lue lisää...

Kertomukset