Veteraanien perintö - Itsenäinen Isänmaa

Maanpuolustus

Maanpuolustajien kertomuksia

- Itsenäisyyspäivä

Suojajoukko taistelutEelis Seppälä

 

Joulukuun kuudes päivä oli rintamanosallamme Karjalan kannaksella vain odotusta, eikä monikaan tiennyt, miten tilanteeseen oikein asennoidutaan. Levottomuus kasvoi hämärtyvän päivän mukana, mutta keneltäkään toverilta ei kannattanut mitään kysyä, sillä kaikki olivat yhtä tietämättömiä.

Lue lisää...

- Kahakka rannalla

Kadettioppilaskunta: Korutonta kertomaa, WSOY 1940

 

Taistelut Taipaleen lohkolla olivat jo kestäneet yli 10 viikkoa. Divisioona oli puolustautunut peräänantamattomasti asemiaan, ja hyökkääjä oli kärsinyt tuloksettomien yritystensä sarjassa varsin huomattavia tappioita.

Lue lisää...

- Kuusi vihollispommittajaa neljässä minuutissa

Luutnantti Jorma Sarvanto

Luutnantti Sarvannon taistelulento, josta tuli legenda

Aamulla pakkasimme kovalla kiireellä tarpeelliset henkilökohtaiset varusteemme Fokkereihin ja katselimme pilviä, jotka melkein hipoivat puitten latvoja. Ja sitten nousi kuusi konetta ilmaan ja yritti porata tietään pilvien läpi Uttia kohden. Matala sää teki matkan jännittäväksi, mutta onnellisesti pääsimme sentään perille.

Lue lisää...

- Rajajoella

Pentti Rantanen

 

Aseman kilvessä luki isoin kirjaimin Terijoki.

YH eli ylimääräinen kertausharjoitus oli tuonut meidät takaisin äskeiseen yksikköömme. Paluuaika oli yhdestoista lokakuuta. Vajaan kahden viikon siviilissä olo oli enää vain unikuva.

Lue lisää...

Kertomukset