Veteraanien perintö - Itsenäinen Isänmaa

Tietopankki

Eri ryhmien veteraanien kertomuksia

- Viimeinen palvelus

Muistiinpanot: Aune Peltola teoksesta Orimattilan lotat kotona ja kentällä

 

Aune Peltola sai jatkosodan alkaessa komennuksen 20. KEK:n ja Kaat. K:n pääemännän tehtäviin 27. heinäkuuta 1941. Nämä yksiköt kulkivat Laatokan Karjalan kautta Aunuksen kannakselle kiinteästi seuraten taistelevaa etulinjaa. Näin kaatuneiden huolto ja kuljetus voitiin suorittaa nopeasti ja sillä kunnioituksella, joka perinteisesti kuuluu vainajien käsittelyyn.

Lue lisää...

- Veljen arkku samassa junassa

Ilona Harjula, o.s. Puusaari, Oulu

 

Olin ollut vuoden päivät muonituslottana Savukosken ja Sallan linnoitustyömailla kun alkoi jatkosota. Sain komennuksen Kemijärvelle ja edelleen kahden muun lotan kanssa Joutsijärven suunnalle. Tehtävänämme oli rakennuspataljoonan muonittaminen ja kanttiinin pito.

Lue lisää...

- Kolme veljeä isänmaalle

Elli Vanhala

 

Sain lähtökäskyn 28.6.1941 lottien Rajatoimistoon Luumäelle. Varsinainen hyökkäys ei vielä ollut alkanut, mutta sodan tuntua oli ilmassa: kesäillan hämärässä valojuovat lentelivät ristiin rastiin kahden lentokoneen otellessa.

Lue lisää...

- Nuori sotilas

Inkeri Jäkälä

 

Kesällä 1941 odoteltaessa suven suurta juhlaa juhannusta muuttuivat jokaisen suomalaisen suunnitelmat. Oltiin jälleen sodassa.

Kenttäsairaala 29:n henkilökunta kokoontui kesäkuun 18:nnen jälkeisinä päivinä Loviisaan Taasion koululle.

Lue lisää...

- Kaksi veljeä samaan hautaan

Aino Romunen, o.s. Jäske

 

Olin antanut lottalupaukseni kotipitäjäni Raudun kirkossa 1938 ja luvannut palvella isänmaata, jos niin tarvittaisiin. Enpä silloin aavistanut, että lupauksen lunastamiseen menisi peräti viisi nuoruuden vuotta.

Lue lisää...

Kertomukset