Veteraanien perintö - Itsenäinen Isänmaa

Tietopankki

Eri ryhmien veteraanien kertomuksia

- Suojärven kenttäsairaalassa

 Rae-Marja Kulhua

 

Suojärven valtauksen jälkeen siirtyi kenttäsairaalamme Värtsilästä Suojärven kansakouluun. Kuolleet hevoset, kaatuneitten vihollissotilaiden ruumiit, hävitettyä sotakalustoa oli kaikkialla, kun muutto tapahtui. Oli opittava näkemään pelkäämättä sodan tuomaa jälkeä.

Lue lisää...

- Kenttäsairaalassa Kannaksella

Laina Kitinoja, o.s. Koskinen, Ylistaro

 

Olin ollut koko talvisodan ajan lääkintälottana sotasairaalassa Suolahdessa, mutta vasta komennus kenttäsairaalaan Karjalan kannakselle kesällä 1941 paljasti minulle, millaista sota on rintaman tuntumassa, kun haavoittuneet tuodaan vain pikaisen ensiavun saaneina tai suoraan taistelukentiltä.

Lue lisää...

- Haavoittuneen hakeminen

Haavoittuneen kuljetus purilailla.

Martti Huhta

 

Rätykylän takana haettiin vieraan pataljoonan vänrikki risukasasta. Mäntysaari oli käynyt siellä Helmeen Juuson kanssa, ja kasasta oli kuulunut ääntä. Siellä oli koulukaveri, joka oli haavoittunut pahasti jalkaansa. Mäntysaari sanoin minulle, että mies haetaan pois. Tien piti olla vapaana vihollisista, mutta eihän se ollut. Kerran pamautettiin paarien läpi, kun ne olivat minun kainalossani. Minä sanoin, että parempi on kun luovutaan, mutta Mäntysaari vastasi: ”Ei luovuta!”

Lue lisää...

Kertomukset