Kaikki ainakin toivoivat

Pekka Hytönen:

Lokakuun 1. päivän iltana Sumiaisten aseisiin kutsutut miehet kokoontuivat kirkonkylän kansakoululle. Meistä tehtiin rykmenttimme 9.K ja ensimmäinen päällikkömme oli vänrikki Nikinmaa. Suojeluskunnan paikallispäällikkö Lauri Kuula hoiti hommat pätevästi Sumiaisissa.

Seuraavana aamuna marssimme noin 25 km Kuusaan asemalle. Yökortteeri löytyi Emäntäkoulusta. Lokakuun 13. juna vei porukkaamme Jyväskylään ja siellä kokoonnuttiin Seminaarinmäelle. Tällä alueella perustettiin rykmenttimme, JR 28. Varusteita ja aseita jaettiin, mutta sellaisella miehellä, jolla jo oli suojeluskuntapuku tai muuten asialliset kamppeet, ei ollut mahdollisuus saada SA-asepukua, niin tiukassa ne olivat.

Mieliala oli jotenkin odottava eikä sotaan oikein tahdottu uskoa. Kaikki ainakin toivoivat, ettei mitään yhteenottoa Neuvostoliiton kanssa syttyisi. Joku sanoi, että meillä on niin hyvä neuvottelija Moskovassa, Paasikivi, että hän kyllä hoitaa asiat.

Jyväskylästä pitkä kuljetusjuna vei komppaniamme Sakkolan asemalle. Matka tehtiin härkävaunuissa. Sakkolasta marssimme käskyn mukaan Taipaleenjoen pohjoispuolelle ja majoituimme siviilien taloihin tai armeijan telttoihin. Suurin osa kannakselaisista otti meidät oikein hyvin vastaan. Meidän kolmas pataljoonamme sijoitettiin aluksi Terenttilään ja Linnakankaalle.