Moskovan rauha

Varsinaiset neuvottelu käynnistyivät 8.3.1940 Moskovassa. Myös Neuvostoliiton johto pyrki nopeasti rauhaan. Neuvostoliitto oli kärsinyt suunnattomien miehistö- ja kalustotappioiden lisäksi suuren arvovaltatappion. Mahdollinen Ranskan ja Englannin väliintulo olisi johtanut arvaamattomiin seurauksiin. Lisäksi lähestyi kelirikko, joka olisi vaikeuttanut massa-armeijan toimintaa. Rauhansopimus allekirjoitettiin 12.3.1940 ja vihollisuudet päättyivät 13.3. Suomen talvisota oli kestänyt 105 kunnian päivää.

Moskovan rauhan ehdot olivat raskaat. Vaikka Suomi oli taistellut urhoollisesti ja menestyksellisesti ylivoimaista vihollista vastaan, oli sen tyydyttävä suuremman sanelemiin rauhanehtoihin. Karjala menetettiin, Hankoniemi jouduttiin vuokraamaan ja yli 400 000 suomalaista joutui evakkotielle. Suomen siniristiliput laskettiin sodan päättymispäivänä puolitankoon. Ne ilmaisivat surua menetetyn Karjalan ja muiden luovutettujen alueiden johdosta. Samalla ne kunnioittivat 23 000 kaatunutta ja 45 000 haavoittunutta suomalaista sotilasta. Lohtua ei tuonut se, että vihollisen tappiot olivat vähintään viisin-kuusinkertaiset.

Talvisodan veteraanien, siis nuorten varusmiesten, reserviläisten ja jopa koulupoikien taistelema torjuntavoitto on Suomen itsenäisyyden suurin saavutus. Suomen talvisotaa voidaan pitää ihmiskunnan historiassa hyvin ainutlaatuisena. Kaikkialle maailmaan kiiri tieto suomalaisten uroteoista. Yli 300 ulkomaista lehtimiestä kertoi päivittäin kotimaihinsa pohjoisen sankarikansan taistelusta. Oli tapahtunut “Talvisodan ihme”. Sen perusta oli luotu sotaa edeltäneellä kehityksellä sekä YH:n ja sodan aikana syntyneellä “Talvisodan hengellä”. Talvisodan veteraanit ylittivät taisteluissa inhimillisen kestokyvyn rajat ja kotirintama osallistui taisteluun täydestä sydämestään.

Talvisodan aikana kävivät toteen Suomenlinnan Kuninkaan porttiin kirjoitetut sanat: ”Jälkimaailma, seiso tässä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun.” Näissä sanoissa on viisaus nykypäivänkin suomalaisille.