Torjuntavoitot itärajalla

Laatokan pohjoispuolella Tolvajärvellä saatiin 12.12.1939 voitto, jolla oli suuri merkitys. Venäläinen divisioona joutui kolmelta suunnalta suomalaisten vastahyökkäyksen kohteeksi ja se lyötiin. Takaa-ajo jatkui useita kymmeniä kilometrejä itään. Tieto tästä voitosta rohkaisi suuresti sekä taistelevia joukkoja että kotirintamaa.

Laatokan ja Sallan välisellä alueella neuvostoliittolaiset joukot torjuttiin tai lyötiin. Laatokan pohjoispuolella kaksi neuvostoliittolaista divisioonaa ja panssariprikaati saarrettiin hyökkäyksellä ja niistä muodostui erikokoisia eristettyjä osastoja, motteja. ”Mottisota” jatkui sodan loppuun asti, sillä monet linnoittautuneet motit taistelivat sitkeästi viikkokausia. Laukaistuista moteista saatiin suuri sotasaalis.

Kollaanjoella venäläiset pysäytettiin joulukuussa. Rintama kesti sodan loppuun asti äärimmäisen kovissa taisteluissa. Käsitteeksi muodostuivat sanat “Kollaa kestää”. Kuhmossa venäläinen divisioona saarrettiin. Syntyneistä moteista osa kesti sodan loppuun asti.

Suomussalmen-Raatteen taisteluissa lyötiin ja pääosin tuhottiin kaksi neuvostoliittolaista divisioonaa. Tämä taistelu sai suurta kuuluisuutta kaikkialla maailmassa varsinkin alueelta otettujen valokuvien ja uutiselokuvien ansiosta. Näissä näkyi tiestölle ruuhkautunut suuri sotasaalis. ”Raatteen tie” muodostui käsitteeksi.

Myös Sallassa torjuttiin ja osittain lyötiin kaksi neuvostoliittolaista divisioonaa. Ruotsalaiset vapaaehtoiset ottivat täällä rintamavastuun helmikuussa 1940.

Osaan näistä veteraaniemme kunniakkaista taistelupaikoista voi nykyisinkin tutustua paikan päällä, sillä Kuhmon ja Suomussalmen-Raatteen taistelupaikat ovat Suomen rajojen sisällä.