Sodan seuraukset

Sota vaati taisteluissa lähes 7 000 uhria, erilaisissa väkivaltaisuuksissa kuoli noin 11 000 henkilöä ja sodan jälkeen vankileireillä menehtyi noin 12 000 henkilöä. Uhrien kokonaismäärä, yli 30 000, oli pienelle kansalle hyvin raskas. Sodanaikaiset väkivallanteot puolin ja toisin sekä sodan jälkeen kapinallisille langetetut tuomiot herättivät vihaa ja katkeruutta. Osa punaisista pakeni Neuvosto-Venäjälle, jossa eräät heistä valmistelivat uutta vallankumousta Suomessa.

Vaikka sotatilaa Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä ei ollut julistettu, katsottiin valtioiden olevan tosiasiallisesti sodassa keskenään. Sotatila päättyi lokakuussa1920 solmittuun Tarton rauhansopimukseen.

Viime sotiemme vanhimmista veteraaneista oli moni osallistunut jo vuoden 1918 vapaussota- kansalaissotaan joko valkoisella tai punaisella puolella. Talvisodassa yhteishenki, ”talvisodan henki”, peitti vanhat erimielisyydet.