Sodan tappiot

Vapaussota-kansalaissodassa kaatui varsinaisissa taisteluissa lähes 7 000 miestä. Kaatuneista oli punaisia noin 3 600 ja valkoisia 3 200.

Lukumäärät ovat vain suuntaa antavia, koska kansalaissodalle tyypilliseen tapaan kummallakin puolella ammuttiin vankeja heti antautumisen yhteydessä.

Punakaartilaisia haavoittui arvioiden mukaan noin 10 000-12 000 henkilöä.. Myöskään valkoisista haavoittuneista ei ole tarkkaa lukumäärää. Saksalaisten tappiot olivat sotatoimissa noin 300 kaatunutta ja lähes 700 haavoittunutta. Myös venäläisten tappiot olivat suuria, sillä sisällissodan käytännön mukaisesti taistelutoiminnassa mukana olleet ja vangiksi joutuneet venäläiset ammuttiin usein välittömästi.

Varsinaisten sotatoimien yhteydessä aiheutuneet uhrit olivat vain osa vapaussota-kansalaissodan aiheuttamista kärsimyksistä. Punainen ja valkoinen terrori, vankileirien puutteelliset olot sekä sodan jälkeen toimeenpannut teloitukset aiheuttivat sen, että sodassa ja sen seurauksena kuoli kaikkiaan lähes 30 000 ihmistä.

Punaisten puolella menehtyi noin 24 500 ja valkoisten puolella 4 900 henkilöä. Eniten tappiot kohdistuivat punaisen armeijan työväestöön ja valkoisen armeijan talonpoikiin sekä virkamiehiin ja opiskelijoihin. Sodassa ja sen seurauksena suomalaiset olivat joutuneet kokemaan suuria menetyksiä. Tämä oli pienelle kansalle kohtuuttoman suuri uhri itsenäistymistaistelun yhteydessä. Sodan seurauksena kansamme oli pitkään kahtia jakautunut.