Att bli sårad

Kk-ampuja Salokannel:

En man från Kangasala, maskingevärsskytten Salokannel minns ett fall nära Ristseppälä:

”Jag gick med som frivillig i en främmande maskingevärsgrupp från vårt kompani eftersom det fattades manskap. Vi avancerade mot järnvägen mellan stationerna Ristseppälä och Äyräpää, dit det var ca 12 kilometer. På vägen dit hamnade vi i skärmystlingar med några fiendegrupper som irrade omkring i skogen. En gång överraskade de oss mitt i maten, men tog till harvärjan efter en liten strid.

Vi kom sedan till en ås i terrängen mellan stationerna. Framför den låg järnvägen och landsvägen. På vägen tågade en fiendekolonn som vi mejade ned med eld. Där började ett hiskligt smattrande och smällande. Både kulor och handgranater kom och for. Jag hann inte länge vara i detta tumult förrän min stund kom. Det var kanske 13.8.41, då kamraterna såg mig blöda. De förband mig och hjälpte mig till truppens förbandsplats (JSp). Närvarande var åtminstone översergeant T. Paavola och undersergeant T.Lehtinen. Jag minns att de nämnde att nu far Salokannel på sin sista resa.

Händelsen minns jag på följande sätt. Jag var hjälpskytt vid ett maskingevär. Vapnet verkade inte riktigt att fungera: ”Låt mig få försöka”. Kamraten flyttade sig till sidan och jag grep tag i handtagen. Jag gjorde en ordentlig laddningsrörelse och tryckte på avtryckaren. Visst spelade det och bra dessutom. Jag började brassa på fiendekolonnen. I detsamma fick kamraten en träff i sitt kikargevär och kulan rikoschetterade i hans axel. Jag tittade på kamraten och just då fick jag splitter i min kindknota, varav ett gick genom kindbenet och in i tungan. Jag tryckte på avtryckaren och lät maskingeväret spela. De andra drog den sårade bakåt. I detsamma kom en smäll i min hjälm som föll till marken skramlande på stenarna.

Hjälpskytten sade att det kom mycket blod ur min mun. Då orkade jag inte längre hålla på avtryckaren.

Kamraterna drog mig bakåt för att förbindas. Resan via JSp till sjukhuset började. De anade inte att vi åter skulle träffas på Valkeasaari försvarsavsnitt.

”Salokannel var en tapper och god maskingevärsskytt”, sade fänrik T. Paavola efter att ha läst ovanstående.